22 Aralık Dünya Paramedikler Günü

Güncelleme Tarihi: 10/05/2018

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr.Sinan Bahçacı, 22 Aralık Dünya Paramedikler Günü dolasıyla yaptığı açıklamada sağlık hizmetleri sunumunda acil sağlık hizmetlerinin ayrı bir öneme sahip olduğuna vurgu yaparak acil sağlık hizmetleri sunucularının önemli bir bölümünü oluşturan Paramediklerin ise hayati bir görevi yerine getirdiklerini belirtti.

Hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan Paramediklerin, genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk müdahaleyi yapan profesyonel sağlık ekipleri olduğunu dile getiren Bahçacı, sözlerine şöyle devam etti:

“Hastaya, sağlık merkezine ulaşana kadar yapılacak ilk yardım çoğu zaman, hastanın hayatını kurtaracak boyutlara ulaşır. Bu yüzden ilk yardımın en kısa sürede ve en etkin şekilde yapılması, kurtarılacak hayat sayısını da arttırır.

Hastalanma, kaza geçirme gibi bir olayla başlayan, hastaneye nakil esnasında (ambulansta) devam eden ve tıbbi olanaklara sahip bir yere nakil edilinceye kadar büyük bir fedakârlıkla çalışan Paramediklerimiz, hastanın sorununu tanıma, durumunu değerlendirme ve gerek duyduğunda acil bakımı verme gibi hayati işlemleri gerçekleştirmektedirler.

Acil Sağlık Hizmetleri ekiplerimiz tüm bu hizmetleri hızlı ve sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmek için canla başla çalışırken 112 çağrı merkezine yapılan gereksiz çağrılar, arayan kişilerin doğru adres verememesi ve bundan dolayı hasta konumunun net olarak belirlenememesi, trafikte sürücülerin ambulansa yol vermemesi/verememesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu gibi nedenler ile maalesef ambulanslarımız zaman zaman vakalara ulaşmakta zorlanmaktadır.

112 Acil Çağrı Hattı, hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken ücretsiz olarak hizmet veren hayati derecede önemli bir hattır. Hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve yaralılara ulaşmada geç kalınmakta veya ulaşılamamaktadır.

Bu vesile ile Acil Sağlık Hizmetlerinin sunumunda gece gündüz demeden büyük bir özveri ile çalışan Paramediklerimizin 22 Aralık Dünya Paramedikler Günü’nü kutlar,112’nin gereksiz yere meşgul edilmemesi ve ambulanslara yol verilmesi noktasında vatandaşlarımızdan destek beklediğimizi bir kez daha vurgulamak isterim.