MERSİN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. Sağlık Bakanlığı
Mersin İl Sağlık Müdürlüğü

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

Kurban Bayramında Beslenme

Güncelleme Tarihi: 17/08/2018

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME

Dini bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya toplayan, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir. Kurban Bayramında bayram geleneklerinden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Bu dönemde özellikle obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kurban Bayramında sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp her zaman özen gösterilmelidir.

Bayramda yerken ölçüyü kaçırıyoruz

Kurban Bayramında bizim toplum olarak en büyük kültürel yanlışımız, maalesef yerken ölçüyü kaçırıyoruz, et sağlık açısından son derece faydalı bir besin olmasına rağmen fazla tüketildiği takdirde sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. “Kurban Bayramı” haftası veya takip eden birkaç hafta içinde fazlaca et tüketiyoruz. Özellikle yüksek tansiyonu olan, kolesterolü yüksek olan, kalp krizi geçirme riski taşıyan bütün insanların riski kat be kat artıyor.

Bizim bayram geleneklerimizin birisi de özellikle tatlı ikram etmek. İkramı geri çevirmek de kültür olarak bize ters geldiği için hem eti yiyoruz hem tatlıları yiyoruz. Bu sefer ciddi anlamda sağlık problemleri yaşıyoruz. Kurban Bayramının en büyük problemi, çok aşırı beslenme ve kolesterol değeri yüksek besinleri çok tüketme. Hep hamur işi tatlılardan tüketiyoruz ve tatlılar da sağlık açısından son derece bomba etkisi yapan, ciddi anlamda risk taşıyan yiyeceklerdir. Biz de kültürümüzde hep bunu kullanıyoruz.

Bayramda aşırıya kaçmayın

Bayramda yerken aşırıya kaçılmaması, hem et hem tatlı açısından mümkün olduğu kadar aşırı beslenmekten uzak durulması gerekmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksektir bu nedenle özellikle kalp-damar hastalığı, şeker ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramında yağsız veya az yağlı etleri tercih etsinler ve aşırı beslenmekten uzak dursunlar. Mutlaka midelerinin bir kısmını boş bıraksınlar. Sıvı gıdaları özellikle tüketsinler. Eğer imkanları varsa hamur işi tatlılardan ziyade sütlü tatlıları tercih etsinler. Özellikle hanımlara sesleniyorum; tatlı ikram edeceklerse de yine sütlü tatlılar hazırlasınlar.

Özellikle Mersin ve Çukurova bölgesinde yapılan tatlıların şerbeti aşırı derece yoğun, tatlı yaparken şekerin azaltılması gerekmekte. Böylece tüketimi çok daha kolay olan bir tatlı ortaya çıkacaktır. Öte yandan, bayramda özellikle gece geç saatlerde yememeye çalışın. Zaten mide çok dolu oluyor, bir de gece yenirse sağlık açısından daha büyük risk oluşturuyor. Bir de ikramı çevirmek kültürümüzde ayıp ama ikram edilen tatlının tamamını bitirmek yerine sadece bir tanesini yiyerek ikramlara cevap verilebilir.

Vatandaşlarımızın sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmeleri temennisi ile başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramını kutlar, hastalarımıza acil şifalar dilerim.

                                                                                                                                                       Dr. Sinan BAHÇACI

                                                                                                                                                          İl Sağlık Müdürü