31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü
31 Mayıs 2022

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü 1987 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından, yılda ortalama 8 milyon insanın ölümüne "Tütün Salgını"na karşı farkındalığı artırma ve tütün dumanının sağlığa zararlarını topluma anlatıp harekete geçmeyi sağlama hedefiyle tanımlanmıştır. Salgın kelimesinin COVID-19 ile anıldığı geçtiğimiz yılın ağır bilançosu dünya genelinde 3,2 milyon kaybedilen hayat oldu. Tütün kullanıcılarının kullanmayanlara göre corona virüse daha sık yakalandığı, hastalık seyrinin daha ciddi hatta daha ölümcül seyrettiğine dair birçok bilimsel kanıt ve literatür mevcuttur. Tüm bilinenleri değiştiren COVID-19 salgından 2,5 kat daha fazla ölüm sayısı olan tütün kullanımın zararlarını azaltmanın tek yolu derhal onu bir daha başlamamak üzere terk etmektir. Dünya genelinde 1,3 milyar aktif sigara kullanıcısı olduğu hesaplanmaktadır. Her iki kullanıcıdan birinin hayatının zamana yayılmış olsa da nihayetinde ölümle sonuçlanması düşünüldüğünde milyonlarca insan hayatı tehlike altındadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir hastalık olarak tanımlanan tütün bağımlılığı tedavi edilebilir. Doğru teşhis ve tedavi yöntemleriyle bu oran %84 lere ulaşmaktadır

Ülkemizde “Sigara Bırakma Poliklinikleri” bu imkânı tüm halkımıza ücretsiz ve yaygın şekilde sunarak önemli bir görevi yerine getiriyor. İlimizde Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi, Tarsus Devlet Hastanesi, Erdemli Devlet Hastanesi,  Silifke Devlet Hastanesi ve Anamur Devlet Hastanesinde Sigara Bırakma Poliklinikleri bulunmakta olup 17 uzman hekimle hizmet verilmektedir. Ayrıca ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı uzman personeli ile sigarayı bırakmanızda yardımcı olmaktadır. 

  • Tütünü bıraktıktan 20 dakika sonra kalp hızı ve kan basıncı normalleşir.
  • 12 saat içinde kandaki  zehirli gaz  karbonmonoksit seviyesi normale iner.
  • 2-12 haftada dolaşımınız iyileşir ve akciğer fonksiyonlarınız gelişir.
  • 1-9 haftada öksürük ve nefes darlığı azalır.
  • 1.yılda kalp ve damar hastalığı riski içmeye devam edenin yarısına kadar iner.
  • 5. yılda felç-inme riski içmeyenlerle eşitlenir.
  • 10. yılda akciğer kanserine yakalanma riski içenlerin yarısı seviyesine gerilerken ağız, gırtlak, yemek borusu, mesane, rahim ağzı ve pankreas kanseri riskleri de ciddi oranda azalır.
  • 15. yıl koroner arter hastalık riskinin artık içmeyenle aynı olacak kadar gerilediği zamandır.

Tütün kullanmaktan vazgeçilen her yaş için, kalan hayat süresi ve konforu için önemli bir kazanımdır.

31 Mayıs 2022 Küresel Dünya Tütünsüz Günü kampanyası, tütünün ekim üretim ve dağıtımını içeren döngüsünün neden olduğu zehirli atıkların yol açtığı çevresel etkileriyle ilgili halkın bilgilendirilmesini amaçlamaktadır. Kampanya aynı zamanda tütün endüstrisinin ürünlerini doğru olmayan bir şekilde çevre dostu olarak pazarlayarak daha çekici hale getirme çabalarını ortaya çıkarmayı da hedeflemektedir.

31 Mayıs için sadece COVID-19 pandemisinin yarattığı hastalık ve ölüm riskinin bile bırakmaya sebep olabileceği günümüzde kendin için, ailen için, toplum için, birey ve ülke ekonomisi için, çevre için 9 Şubat Sigara Bırakma Gününde başlatılan Görev Ben de kampanyası kapsamında “Sağlıklı Hayata Gönül Ver”

Bağımsız Ama Değerlerine Bağlı, Hayata Giden Yolda Bende Varım De.