TRT
Çukurova Radyo Müdürlüğü’nde, Günaydın Türkiye programında 5 Temmuz 2022 tarihi
saat 14:30’da Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar
Birimi’nde görevli Diyetisyen Elif Kılıç tarafından, yaz aylarında beslenme ve
su tüketimin önemi hakkında vatandaşlara bilgilendirme yapıldı.
Yaz Aylarında Beslenme
Yaz
aylarının gelmesi ile sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı da
artmakta ve metabolizma bu duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Bu sebeple
özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında
artış gözlenmektedir. Sıcakların etkisi ile artan terleme ile birlikte su ve
mineral kaybı sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık
problemleri de görülür.
Yaz Aylarına Yönelik Sağlıklı Beslenme
Önerileri
- Yaşamın her
döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu
nedenle, beş besin grubunda yer alan çeşitli besinlerden yeterli
miktarlarda alınmalıdır.
- Kahvaltı günün
en önemli öğünüdür. Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler,
zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de yarım
yağlı süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylar tercih
edilmelidir.
- Yaz aylarında
yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı;
yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma
ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi
sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.
- Yaz aylarında
vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral
alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması
önemlidir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekir.
- Kan şekerini
hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemeli, basit
karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine tam buğday ekmek,
makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
- Enerjisi yüksek
hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi
tatlılar tercih edilmelidir.
- Ayrıca yaz
aylarında egzersiz ve spor yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı
kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dk. önce 1-1.5 bardak,
egzersiz sırasında ise 10-15 dakikada bir yarım bardak su içmek
gereklidir. Ayrıca ter ile kaybedilen minerallerinde yerine konulması
açısında ayran da tüketilebilir. Bunun yanında vücudun ihtiyacında fazla
su tüketmesi de böbreklerin zarar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına
sebep olabileceği unutulmamalıdır.
- Terleme ile
artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı
önemlidir. Ayrıca, yaşamın her döneminde yeterli sıvı alımı vücutta oluşan
toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli
çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok
biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol
oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı
alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine yarım yağlı
süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.